Serwisy Medforum

Herbata lekiem na całe zło

Herbata
Fot. ojoimages
Herbata
(5)

Matka ziemia obdarowała nas rozległą gamą herbat, którymi możemy się roszkoszować.

Począwszy od mocnej czarnej, przez czerwone, żółte, zielone, a skończywszy na białych. Istnieje wiele sposobów przyrządzania i picia herbaty – w zależności od kultury i tradycji spożywa się ją gorącą lub zimną, z mlekiem, cukrem, rumem, a także solą i z masłem. Najbardziej klasyczna jest oczywiście herbata bez dodatków – najpełniej wydobywa wówczas cały swój smak i aromat.

 

Co kraj to inna herbata

Chińczycy i Japończycy piją herbatę dla relaksu. Towarzyszy temu cały rytuał zaparzania jej w odpowiednich naczyniach, specjalnie wydzielonym do tego miejscu w domu lub lokalu. Nigdy nie robią tego w pośpiechu. Przeważnie piją herbatę zieloną z dodatkiem jaśminu, kwiatem pomarańczy lub lotosu. Chińczycy nigdy nie słodzą. Piją małymi łykami. Najważniejsze jest aby herbata była gorąca. Anglicy również słyną z tradycji przyrządzania herbaty. Podaje się tam herbatę w dużym imbryku. Piją herbatę trzy razy dziennie: rano, w czasie lunchu i oczywiście o piątej po południu – słynne five o`clock. Rosjanie i Polacy słyną z picia czarnej mocnej herbaty najczęściej podawanej w szklance. Tradycyjnie w Rosji pito herbatę gorzką i podawano na spodeczkach kawałki cukru lub konfitury.

Właściwości lecznicze

Herbaty to nie tylko aromatyczny napój spożywany podczas spotkań towarzyskich albo na rozgrzanie w pochmurny deszczowy dzień. Liście herbaty mają wiele właściwości leczniczych, z których zasobów korzystali już nasi przodkowie. Często był to jedyny dostępny środek leczniczy. Dziś także stosuje się je w różnych dolegliwościach i schorzeniach.

Herbata lekiem na wszelkie zło

Kiedy boli nas gardło, doskwiera migrena, niestarwność lub zgaga połykamy stertę pigułek narażając wątrobę, nerki oraz pozostałe organy na zatrucia i problemy z niewydolnością. W pogoni za czasem nie zastanawiamy się nad konsekwencją przyjmownaia tak dużej ilości leków, które proponują nam firmy farmaceutyczne. Korzystajmy zatem z sprawdzonych właściwości leczniczych herbat.

Kiedy czujemy, że złapaliśmy infekcję, zaczyna nas boleć gardło, a ciało oblewa gorączka warto pić herbatę z cytryną lub miodem, sokiem malinowym bądź napar z rumianku, kwiatu lipy czy z czarnego bzu. To rozgrzeje nasz organizm i pozwoli skuteczniej zwalczyć infekcję.

Mięta i jej mocne strony

Mięta jest jedną z najstarszych roślin leczniczych świata. Napar z herbaty miętowej ma wielostronne zastosowanie, głównie przy dolegliwościach żołądkowych, także przy nerwobólach, bólach stawów i mięśni a także uspokajające, przeciwskurczowe, przeciwwymiotne, dezynfekujące, przeciwbólowe, pobudzające wydzielanie soków trawiennych, bakteriobójcze i przeciwpasożytnicze.

Lecznicze właściwości rumianka

Każdy z nas zna herbatę rumiankową. Mamy zawsze ją podają dzieciom kiedy bolą ich brzuszki. Rumianek to najbardziej znane zioło, które ma szerokie spectrum zastosowania. Działa rozluźniająco na układ nerwowy i mięśniowy. Jego właściowości służą nie tylko niemowlakom, łagodząc koli jelitowe, uśmierzając ból brzucha ale również regulując pracę jelit. Działa zarówno przy zaparciach jak i biegunkach.

Dzięki właściwościom uspokajającym niweluje ból żołądka wywołany stresem. Rumianek pomaga w łagodzeniu mdłości w czasie ciąży, relaksuje spazmy macicy, łagodzi bóle miesiączkowe, redukuje objawy menopauzy, przynosi ulgę w czasie: zapalenia sutka, przedmiesiączkowego bólu głowy, migreny. Pomaga w przywracaniu miesiączki po długotrwałych stanch napięcia nerwowego.

(5)

Autor/autorzy opracowania:

  • Monika Mierzwa

Źródło tekstu:

  • Fozik.pl, zdjęcia: ojoimages

Adres www źródła: