Serwis EdukacjaMedyczna.pl jest miejscem TYLKO dla LEKARZY.
Jeśli nie posiadasz jeszcze konta, możesz je założyć wypełniając formularz rejestracji.
Jeśli posiadasz już swoje konto, zaloguj się używając poniższego formularza.
Wywiad okołoporodowy: urodzona o czasie, siłami natury, z urodzeniową masą ciała 4180 g, 10 pkt Apgar.
Wywiad rodzinny: nieobciążony.
Początek dolegliwości: karmiona piersią do 4 m. życia, ze względu na nasilone zmiany skórne lekarz Poradni Rejonowej wprowadził do diety dziecka silny hydrolizat serwatki.
8 miesiąc życia.
Matka podała dziecku kaszkę mleczno – ryżową malinową – wystąpił obrzęk i zasinienie twarzy. Hospitalizowana w Szpitalu Rejonowym, ustąpienie dolegliwości.
Wykonane wówczas badania alergologiczne:
IgE całkowite – 1290 IU/ml
sIgE mleko – IV klasa
sIgE kazeina – IV klasa
sIgE beta – laktoglobulina – IV klasa
sIgE alfa – laktoalbumina – IV klasa
sIgE białko jaja – V klasa
sIgE żółtko jaja – III klasa
sIgE mąka pszenna – III klasa
Utrzymano zalecenie diety bezmlecznej opartej na silnym hydrolizacie serwatki (???), z wykluczeniem jaj kurzych i mąki pszennej.
9 miesiąc życia.
Powód skierowania: pomimo zaleconej diety nadal zmiany skórne o charakterze AZS na całym ciele a szczególnie w okolicach nadgarstków i zgięć stawowych, rozwój fizyczny – prawidłowy (fot. 1, 2, 3).
Fot. 1.
Fot. 2.
Fot. 3.
Badania alergologiczne:
PTS: histamina – 4 mm, kontrola ujemna – 0 mm, silny hydrolizat serwatki – 6 mm, pozostałe pokarmy: ryż, jabłko, banan, kurczak, indyk, wieprzowina, truskawka, seler, brzoskwinia, pietruszka, mąka żytnia – 0 mm.
ATP: ujemne na: ryż, brzoskwinie, banany, truskawki, seler, mięso kurczaka, indyka
Zalecono leczenie miejscowe skóry oraz preparat elementarny w miejsce silnego hydrolizatu serwatki.
Kontrola w Poradni Alergologicznej: dobra tolerancja preparatu elementarnego, znaczna poprawa w zakresie zmian skórnych.
16 miesiąc życia – II reakcja anafilaktyczna.
Atopowe zapalenie skóry leczone miejscowo emolientami i okresowo glikokortykosteroidem miejscowo, doustnie lek przeciwhistaminowy.
Dziecko ugryzło kawałek mleczno – czekoladowego batonika – po kilku minutach pojawiło się zaczerwienienie i obrzęk twarzy, następnie tułowia, wystąpiła duszność i osłabienie, matka podała 1 mg adrenaliny domięśniowo (lek wypisał z relacji matki lekarz Szpitala Rejonowego po pierwszym epizodzie anafilaksji) wezwała Pogotowie Ratunkowe, dolegliwości stopniowo ustępowały ale zostało przyjęte do szpitala.
Wypisane z zaleceniem bezwzględnego stosowania diety eliminacyjnej a w razie reakcji anafilaktycznej podania dziecku domięśniowo preparatu Anapen Junior, Encortonu i leku przeciwhistaminowego.
17 miesiąc życia – III reakcja anafilaktyczna.
Dziecko posmakowało gotowego sosu pomidorowego typu keczup, po kilku minutach wystąpiło zaczerwienienie i obrzęk twarzy, szyi oraz duszność i osłabienie, matka podała adrenalinę domięśniowo oraz prednison (10 mg) i cetyryzynę (10mg) wezwała Pogotowie Ratunkowe, dolegliwości stopniowo ustąpiły.
Kolejna przypadkowa prowokacja.
Wiek: 18 – miesięcy, dziecko polizało deser lodowy od rodzeństwa, wystąpił obrzęk twarzy bez duszności, matka podała prednison i cetyryzynę, dolegliwości ustąpiły.
Badania alergologiczne:
sIgE – mleko: 4 klasa (18,40 IU/ml),
sIgE – białko jaja – 6 klasa ( >100,0 IU/ml),
sIgE – mąka pszenna – 2 klasa,
sIgE – orzeszki ziemne – 2 klasa,
sIgE – soja – 2 klasa.
Nadal dieta eliminacyjna bezmleczna, bezjajeczna z eliminacją mąki pszennej, orzeszków ziemnych, soi z uzupełnianiem diety preparatem elementarnym.
Kolejna przypadkowa prowokacja.
Wiek: 3 lata, dziecko spożyło chrupki kukurydziane o smaku serowym – wystąpił obrzęk warg i pokrzywka, matka podała prednison, dolegliwości ustąpiły.
Badania alergologiczne:
sIgE – mleko: 2 klasa (3,46 IU/ml),
sIgE – białko jaja – 4 klasa (34,20 IU/ml),
sIgE – żółtko jaja – 3 klasa (8,96 IU/ml),
sIgE – ziemniak – 2 klasa ( 1,07 IU/ml).
Nadal dieta eliminacyjna bezmleczna, bezjajeczna, z eliminacją mąki pszennej, orzeszków ziemnych, soi z uzupełnianiem diety preparatem elementarnym.
Prowokacja silnym hydrolizatem kazeiny.
Wiek: 4 lata
Dziecko niechętnie spożywa inne poza preparatem elementarnym pokarmy, matka obawiając się reakcji anafilaktycznych pomimo kilku konsultacji dietetycznych nie rozszerza diety dziecka. Dziecko z powodu niskorosłości jest pod opieka endokrynologiczną.
Rozwój fizyczny: masa ciała 16 kg – 10c, wysokość ciała – 97 cm (<3c) BMI – 17 (50 – 75 c)
Badania alergologiczne:
sIgE – mleko: 2 klasa (2,50 IU/ml) [ w 20 miesiącu życia:4 klasa (18,40 IU/ml)],
sIgE – białko jaja: 4 klasa (32,40 IU/ml),
sIgE – żółtko jaja: 3 klasa (10,90 IU/ml),
sIgE – ziemniak: 1 klasa (0,39 IU/ml),
sIgE – orzeszki ziemne: 1 klasa (0,45 IU/ml),
sIgE – soja: 0 klasa (0,132 IU/ml).
PTS: histamina 6 mm, kontrola ujemna – 0mm, mleko 12 mm, hydrolizat kazeiny – 0mm, hydrolizat serwatki – 0mm, białko jaja 5mm, żółtko jaja 5 mm, mąka pszenna 6 mm, orzeszki ziemne 0 mm, kurczak 0mm, kakao 0mm, seler 0 mm, cytrusy 0mm, orzechy włoskie 0mm, banan 0 mm, truskawka 0 mm.
Zakwalifikowana do próby prowokacji silnym hydrolizatem kazeiny, DBPCFC w warunkach szpitalnych.
Co dalej?
Rozszerzanie diety dziecka o pokarmy, po spożyciu których nie obserwowano wcześniej reakcji alergicznych oraz jak dotąd nie wykazano badaniami alergologicznymi uczulenia, w przypadku pokarmów wątpliwych prowokacje w warunkach szpitalnych.
Kwalifikacja w przyszłości do próby prowokacji białkami mleka krowiego w zależności od sytuacji klinicznej i wyników kolejnych badań alergologicznych.
Serwis EdukacjaMedyczna.pl jest miejscem TYLKO dla LEKARZY.
Jeśli nie posiadasz jeszcze konta, możesz je założyć wypełniając formularz rejestracji.
Jeśli posiadasz już swoje konto, zaloguj się używając poniższego formularza.
Zarejestruj się już teraz i korzystaj z dodatkowych opcji w naszym serwisie!