
Nowoodkryty rodzaj komórek tucznych wytwarza duże ilości IL-9 oraz IL-13 w odpowiedzi na interleukinę 33.
Obejmująca jelita anafilaksja, w której ważną rolę odgrywa interleukina 9, stanowi doświadczalny model alergii pokarmowej. Chun-Yu Chen ze Szpital Dziecięcego w Cincinnati (USA) i współpracownicy poddali niedawno badaniom kilka ras transgenicznych myszy.
Zgodnie z publikacją w internetowym wydaniu czasopisma „Immunity” z 22 września u zwierząt tych wykryto komórki tuczne błon śluzowych wytwarzające bardzo duże ilości wyżej wymienionego białka oraz interleukiny 13, którym nadali oznaczenie MMC9. Ich rozwój następował pod wpływem powtarzanek kontaktu z dożołądkowym antygenem. U gryzoni z defektem genetycznym powodującym brak wytwarzania MMC9 nie występowała jelitowa mastocytoza. U ludzi z atopią wywołaną przez alergeny obecne w pożywieniu stwierdzono przyspieszenie wytwarzania transkryptów swoistych dla interleukiny 9 i komórek tucznych.
Autor/autorzy opracowania:
- Piotr Malik
Źródło tekstu:
- Immunity DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.immuni.2015.08.020