Serwisy Medforum

Mieszanki typu HA w profilaktyce alergii u dzieci

Dziecko jedzące śniadanie
Fot. panthermedia
Dziecko jedzące śniadanie
07-07-2010
(5)

Mieszanki typu HA są skuteczne w profilaktyce alergii na białka mleka krowiego i redukują o około 50% ryzyko rozwoju atopowego zapalenia skóry.

Powszechnie akceptowanym standardem leczenia alergii na białka mleka krowiego jest zastosowanie tzw. hydrolizatów wysokiego stopnia. Nadal jednak toczą się spory dotyczące wytycznych, jakie mieszanki mleczne stosować u dzieci obciążonych rodzinnie ryzykiem alergii, które przestają być karmione piersią.

Przez wiele lat dominowało stanowisko, że także w takich przypadkach najskuteczniejsze są hydrolizaty wysokiego stopnia. W ostatnim czasie zauważalny jest powrót do mieszanek typu HA, czyli częściowo hydrolizowanych. Cytowana praca jest 12 prac naukowych oceniających skuteczność częściowych hydrolizatów serwatkowych (whey protein partially hydrolyzed formula; PHF-W) u dzieci z grup ryzyka alergii.

Podsumowanie wyników sugeruje, że mieszanki te są skuteczne w profilaktyce i redukują o około 50% ryzyko rozwoju alergii, a zwłaszcza atopowego zapalenia skóry. Oczywiście należy jeszcze raz podkreślić, że dotyczy to sytuacji, w której dziecko nie ma jeszcze objawów alergii, a jedynie zwiększone ryzyko jej wystąpienia.

(5)

Źródło tekstu:

  • Alexander DD, Cabana MD.: Partially hydrolyzed 100% whey protein infant formula and reduced risk of atopic dermatitis: a meta-analysis. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2010 Apr;50(4):422-30.

Adres www źródła: