
U wielu młodych pacjentów migreną występują łagodne niedobory witaminy D, ryboflawiny i koenzymu Q10.
Od pewnego czasu pojawiały się doniesienia, że ilość przyjmowanych witamin wpływa na przebieg migreny. Suzanne Hagler i współpracownicy z Dziecięcego Centrum Bólu Głowy w Cincinnati (USA) przeprowadzili niedawno badania dotyczące tej tematyki.
Jak podano na 58. Dorocznym Spotkaniu Naukowym Amerykańskiego Towarzystwa Bólu Głowy w San Diego, wiele młodych pacjentów chorych na migrenę okazało się mieć łagodne deficyty witaminy D, ryboflawiny i koenzymu Q10. Zbyt niskie poziomy pierwszej i ostatniej z tych substancji były skorelowane z płcią. U pacjentów z przewlekłą migreną częstsze były deficyty koenzymu Q10 i ryboflawiny. W odniesieniu do poziomu kwasu foliowego nie zaobserwowano znaczących korelacji.
Autor/autorzy opracowania:
- Piotr Malik
Źródło tekstu:
- 58th Annual Scientific Meeting of the American Headache Society in San Diego