
Odpowiednie dobranie składu pożywki, pH i temperatury pozwoliło na bardzo duży wzrost wydajności produkowania ekumycyny przez Nonomuraea sp. MJM5123.
Odkryty powiem czas temu nowy szczep promieniowców Nonomuraea sp. MJM5123 wytwarza nowy lek przeciwgruźliczy o nazwie ekumycyna. Ying-Yu Jin z Centrum Materiałów Nutraceutycznych i Farmaceutycznych w Yongin (Korea Południowa), Jin-Yong Kim z Uniwersytetu Myongji w tym samym mieście i współpracownicy przeprowadzili niedawno badania mające na celu zwiększenie produktywności tej substancji.
Zgodnie z publikacją w internetowym wydaniu czasopisma „The Journal of Antibiotics” z 9 grudnia glukoza jako źródło węgla i mąka sojowa jako źródło azotu okazały się zwiększać masę komórkową omawianych bakterii w przybliżeniu dwukrotnie. Dodanie waliny spowodowało wzrost produkcji ekumycyny o 100 procent. W przypadku jednoprocentowego oleju kukurydzianego przyrost ten był aż 4,6-krotny. Dobranie optymalnych wartości pH i temperatury doprowadziło do maksymalizacji wydajności produkcji ekumycyny przez omawianą bakterię.
Autor/autorzy opracowania:
- Piotr Malik
Źródło tekstu:
- The Journal of Antibiotics; doi: 10.1038/ja.2015.122